header banner
Default

Koin Bülteni: Bitcoin ve Geleneksel Finans: Sürdürülebilir Enerji Savaşında Kim Kazanacak?


Avrupa’nın yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine adanmış en büyük etkinliği olan “Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası”na sayılı günler kala siz değerli okuyucularımız için Bitcoin (BTC) ve sürdürülebilir enerji kavramlarını ele aldık.

Kripto para sektörü her ne kadar yatırımcıların para kazanmak ve finansal özgürlüklerini elde etmek için yer aldığı bir alan gibi görünse de Bitcoin kullanımının uzun vadeli getirisi maddi kazançtan fazlası olabilir.

Özellikle geleceğimizi tehdit eden küresel ısınma problemi ve gezegen çapında yaşanan krizler göz önüne alındığında Bitcoin’in uzun vadeli en önemli getirilerinden biri de enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik noktasında ki yenilikçi yapısı olacaktır.

Geleneksel finans Bitcoin’den 50 kat fazla enerji tüketiyor

VIDEO:

Blokzinciri teknolojisi ve kripto paraların enerji tüketimi, son yıllarda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Özellikle Bitcoin, enerji tüketimi ve çevresel etkisi nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Ancak bu eleştirilerin çoğu Bitcoin’in enerji tüketimini yanlış bir perspektiften değerlendiriyor.

Bitcoin’in enerji tüketimini anlamak ve değerlendirmek için mevcut finansal sistemlerin enerji tüketimini ve Bitcoin’in sürdürülebilir enerji yapısını göz önünde bulundurmalıyız.

Enerji danışmanlık firması Valuechain tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre geleneksel finans sistemi Bitcoin’e kıyasla 50 kat fazla enerji üretiyor. Bitcoin’in küresel ağı yılda 88 TWh enerji tüketirken geleneksel bankacılık sisteminin yıllık enerji kullanım profili 4 bin 981 TWh‘dir. Bu, Bitcoin’in enerji tüketiminin geleneksel bankacılığın enerji tüketiminden çok daha düşük olduğunu göstermektedir.

Merkez bankalarının para basma süreci, genellikle enerji tüketimi açısından göz ardı edilir. Ancak bu süreç, hem fiziksel para birimlerinin üretimi hem de dijital para birimlerinin yönetimi için önemli miktarda enerji gerektirir.

Ayrıca bankalar ve diğer finansal kurumlar, işlemleri işlemek ve yönetmek için büyük veri merkezleri kullanır. Bu veri merkezleri, önemli miktarda enerji tüketir. Bunun yanı sıra ATM’lerin gereksinimleri (klima, çalışanlar, bilgisayarlar vb.) ve bankacılık sektöründe kullanılan milyonlarca tonluk kağıt da ortaya çıkan zararın boyutunu büyütüyor.

Türkiye’nin enerji tüketimine kıyasla Bitcoin

VIDEO:

Bir örnek ile başlamak gerekirse 2022 yılında toplanan verilere göre Bitcoin, 1 yılda Türkiye’nin tükettiği enerjinin %36,9’una denk gelen bir miktar kadar enerji tüketiyor.

Bitcoin’in yıllık enerji tüketimi yaklaşık olarak 121.36 TWh’dır. Türkiye’nin 2022 yılında gerçekleşen toplam elektrik tüketimi ise 328.9 TWh’dır. Bu verilere dayanarak Bitcoin’in enerji tüketiminin Türkiye’nin toplam elektrik tüketimine oranını hesaplayabiliriz.

121.36 TWh (Bitcoin’in enerji tüketimi) / 328.9 TWh (Türkiye’nin toplam elektrik tüketimi) = 0.369

Bu sonuç, Bitcoin’in enerji tüketiminin Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık %36.9’unu oluşturduğunu göstermektedir. Bununla birlikte hemen Bitcoin’i günah keçisi ilan etmeye gerek yok çünkü tüketilen bu enerjinin yarısından fazlası sürdürülebilir kaynaklardan geliyor.

Bitcoin’in küresel ısınmaya etkisi ve enerji tasarrufu potansiyeli

VIDEO:

Bitcoin madenciliği, enerji açısından yoğun bir süreçtir ancak bu enerji giderek daha fazla sürdürülebilir kaynaklardan elde ediliyor. Bitcoin Madencilik Konseyi’nin (BMC) raporuna göre küresel Bitcoin ağındaki katılımcıların %67’si sürdürülebilir enerji kullanıyor. Bu verilere dayanarak toplam sürdürülebilir enerji karışımının %56 kadar yüksek olabileceği tahmin ediliyor.

Bu, Bitcoin madenciliğini küresel olarak en sürdürülebilir endüstrilerden biri haline getiriyor. Bu oran, ABD’nin sadece %30,5 sürdürülebilir enerji kullanmasına ve Çin’in %15’ten daha az sürdürülebilir enerji kullanmasına kıyasla oldukça yüksektir.

Bitcoin’in enerji tüketimini azaltma ve sürdürülebilir enerji kullanma kapasitesi, dünya çapında enerji tasarrufu sağlama potansiyeli taşıyor. Bitcoin, enerji tüketimini azaltarak ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanarak küresel ısınmayı azaltmada önemli bir rol oynayabilir. Bitcoin, enerji tüketimini optimize ederek ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji verimliliğini artırabilir bu sayede karbon ayak izini azaltabilir.

Sonuç olarak Bitcoin’in enerji tüketimi, genellikle yanıltıcı bir şekilde sunulur. Bitcoin, enerji tüketimini azaltma ve sürdürülebilir enerji kullanma kapasitesi ile sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli rol üstleniyor.

El Salvador’un Sürdürülebilir Bitcoin adımları

VIDEO:

Bitcoin’in yasal para birimi olarak kabul edildiği ilk ülke olan El Salvador, sürdürülebilir enerji kullanımında yeni bir adım atarak volkanik enerji ile Bitcoin madenciliği yapmaya başladı.

Ülkenin Başkanı Nayib Bukele, bu hamlenin ülkenin jeotermal enerji kaynaklarını kullanarak Bitcoin madenciliği için ucuz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı sağlama vaadini yerine getirdiğini belirtti.

Konu hakkında açıklamada bulunan Bitcoin madenciliği mühendisi Brandon Arvanaghi, atılan bu adımın uzun süredir verimli kullanılmayan bir enerji biçimini canlandıracağını belirtti:

Bitcoin sayesinde tamamen yenilenebilir, kullanılmayan bir enerji kaynağı gündeme alınmış oldu. Bitcoin, tarih boyunca yenilenebilir enerji gelişiminin en büyük hızlandırıcısıdır.

Bu, Bitcoin madenciliğinin enerji tüketimini azaltma ve çevresel etkisini hafifletme potansiyeli olan bir stratejidir. Söz konusu yenilikçi yaklaşım, Bitcoin’in sürdürülebilir bir enerji yapısına sahip olabileceğini ve küresel ısınma ile mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sources


Article information

Author: Mark Fisher

Last Updated: 1699265763

Views: 1110

Rating: 4.8 / 5 (34 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mark Fisher

Birthday: 1994-10-18

Address: 09755 Glenn Passage Apt. 750, Justinmouth, ID 79063

Phone: +3592211376200880

Job: Article Writer

Hobby: Writing, Beer Brewing, Orienteering, Rowing, Kite Flying, Skateboarding, Stargazing

Introduction: My name is Mark Fisher, I am a resolute, variegated, striking, apt, unreserved, expert, strong-willed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.