header banner
Default

Pizza kalitesinin yıllar boyunca azalmasının nedenleri


fakirler de alabilsin diye kalitenin düşürülmesi... pizza sever biri olarak katıldığım tespit. artık pizza yemiyorum sırf bu yüzden.

önce boyutları bozdular. eskiden (birkaç sene önce) küçük pizza vardı, tek kişilik atıştırmalık. beni doyurmazdı, orta söylerdim. şimdi ortalar eskinin küçüğü, bir karış bişey gönderdikleri. büyükle anca doyuyor insan (tamam insan değil hayvanım belki, vurmayın). ama zaten bu yüzden extra large falan çıkarmaya başladılar, ki eskinin büyüğüne denk geliyor. normalde yurtdışında extra large pizzayı 4 kişi yer, ertesi güne bile artabilir. burada xlarge'ı 2 kişi gayet bitiriyor.

boyutu geçtim, hamurların da gramajı düştü. ben ince pizza severim, ama artık ince diye kağıt gibi bişey geliyo, kupkuru. pizza tabanı yumuşak olmalı, dilimi tutunca kıvrılmaya başlamalı. ama artık hamur o kadar az ki, ekstra ödemezseniz, şu eti formlar gibi kapkatı bisküvi gibi acayip bişe geliyo.

asıl önemlisi, peynir kalmadı pizzada peynir. genelde en ucuz seçenek margaritadır, sadece domates sosu ve peynir. güzel yapılmışı gayet de lezzetlidir. ama artık düz ekmek üstüne serpiştirilmiş peynir tozu gönderiyorlar resmen. hani reklamlardan falan hatırlayın, dilimi alırken peynir uzar, bi türlü kopmaz. en son ne zaman böyle bir pizza yediniz?

geçen gözümü kararttım, ekstra peynir, ekstra hamur için pizzanın neredeyse yarısı kadar fazla para ödedim. gelen gene aynı kuru ekmek.


malzeme kalitesi zaten yerlerde. çoğu yerde sosis sucuk salam hep tavuk/hindi ürünleri. olanı da yakıp gönderiyorlar, ucuz olsun diye usta fırıncılar da yeni elemanlarla değişti heralde, ayarında pişirmekten acizler.

bütün bunlara rağmen, en dandik pizza 150'den başlıyor. eskinin vasatını isterseniz 300 lira. harbi düzgün bir yerden yiyelim diye 500-600 veriyorsunuz, gelen gene alelade bişey, peynir desen yok, malzeme desen lezzetsiz...

yaşı yetenler bilir, 90'larda pizza hut'da belli gün/saatlerde açık büfe olurdu. fiks bir ücret ödeyip, doyana kadar sınırsız yerdiniz. pan hamur, uzayan peynir, etleri gerçek et, sebzesi ayrı güzel. reklam yapmıyorum bu arada, bugün pizza hut da tüm diğerleri gibi boktan.

neyse işte, bi de 90'ları yaşamamış bebeler çıkıp diyo ki, "yoksa siz eski türkiye'ye mi dönmek istiyosunuz?" evet amk, eski türkiye'ye dönmek istiyorum. ninja kaplumbağalar gibi pizza yemek istiyorum.

ted konuşmamı dinlediğiniz için teşekkür ederim.

"En Çok Kim Yiyecek" Yarışlarının Yapıldığı, 2010'lara Kadar Süren Sınırsız Pizza Furyası

VIDEO: Yalanci pizza tarifi #temizlikbenimişim #pizza
Elifsweethome

Sources


Article information

Author: James Sexton

Last Updated: 1702058042

Views: 669

Rating: 4.7 / 5 (76 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: James Sexton

Birthday: 1946-04-19

Address: 78918 Newman Ranch Suite 044, Portertown, WA 26686

Phone: +4025807106066903

Job: Radiologist

Hobby: Fencing, Poker, Singing, Hiking, Sailing, Bowling, Geocaching

Introduction: My name is James Sexton, I am a bold, vibrant, important, spirited, lively, Adventurous, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.